به گزارش راهبرد معاصر دیپلماتهای اروپایی و مقامهای سابق آمریکایی به انبیسی گفتهاند که احتمالاً ایالات متحده تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال خواهد کرد و به دنبال اجرای دقیقتر تحریمهای موجود با تمرکز ویژه بر هدف قرار دادن فروش نفت تهران به چین است. به گزارش این شبکه آمریکایی، «عملیات خرابکارانه احتمالی علیه برنامه هستهای نیز میتواند روی میز باشد».
به نوشته پایگاه اینترنتی این شبکه آمریکایی، دیپلماتهای اروپایی و مقامهای سابق ایالات متحده به انبیسی گفتهاند که احتمالاً واشنگتن تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال خواهد کرد و به دنبال اجرای دقیقتر تحریمهای موجود با تمرکز ویژه بر هدف قرار دادن فروش نفت تهران به چین است. طبق این گزارش، «عملیات خرابکارانه احتمالی علیه برنامه هستهای ایران نیز میتواند روی میز باشد».
بر اساس گزارش انبیسی، «مقامات سابق، دستیاران کنگره و تحلیلگران گفتند با توجه به اینکه چشمانداز نجات برجام به طور فزایندهای تیره به نظر میرسد، دولت بایدن تحت فشار فزایندهای در واشنگتن و از سوی متحدان خاورمیانهای برای بررسی گزینههای دیگر برای مقابله با برنامه هستهای ایران قرار گرفته است».
این گزارش افزود: قانونگذاران (آمریکایی) گفتند که دو هفته پیش به درخواست سناتورها، دولت بایدن یک جلسه توجیهی محرمانه پشت درهای بسته درباره ایران ارائه کرد و گزینههای احتمالی «طرح ب» را در صورت شکست دیپلماسی در نجات توافق هستهای ۲۰۱۵ ارائه کرد».
به گزارش این رسانه آمریکایی، جو بایدن قرار است ماه آینده به فلسطین اشغالی و عربستان سعودی سفر کند و انتظار میرود برنامه هستهای ایران در راس برنامهها قرار گیرد.
بعد از ادعای «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره عدم پیشرفت در مذاکرات غیرمستقیم دوحه، وزارت خارجه آمریکا نیز این ادعا را تکرار کرد. یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تایید پایان یافتن مذاکرات دوحه، مدعی شد: «همزمان که از تلاشهای اتحادیه اروپا بسیار سپاسگزاریم، اما از اینکه ایران باز هم نتوانست به ابتکار اتحادیه اروپا پاسخ مثبت دهد و بنابراین هیچ پیشرفتی حاصل نشده است، ناامید شدهایم».
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه ادعاهای خود افزود: ایران مانند گذشته در دوحه موضوعاتی را مطرح کرد که کاملاً غیرمرتبط با برجام بود و ظاهراً آماده تصمیمگیری اساسی در مورد اینکه آیا میخواهد توافق را احیا کند یا آن را دفن کند، نبود.
یک مقام ارشد دولت آمریکا نیز در اینباره مدعی شد: مذاکرات - که با میانجیگری اتحادیه اروپا انجام شد - نه تنها پیشرفتی نداشت بلکه در یک نقطه راکد قرار گرفت، که در این مرحله به معنای عقبگرد است.
شامگاه چهارشنبه مذاکرات رفع تحریمها در دوحه پایتخت قطر پایان یافت. این دور از مذاکرات از روز سهشنبه در شهر دوحه برگزار و علی باقری مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران بدین منظور در رأس هیأتی به دوحه سفر کرد و در دو روز گذشته با انریکه مورا هماهنگکننده گفتوگوها به مذاکره نشست. پیش از او هم «رابرت مالی» وارد دوحه شده بود. نماینده ویژه آمریکا در امور ایران دوشنبه شب وارد دوحه شد و روز سهشنبه نیز با «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر در این باره دیدار و گفتوگو کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه هشتم تیرماه در توئیتر درباره روند مذاکرات دوحه نوشت: در ادامه روند مذاکرات رفع تحریمها، گفتوگوهای فشردهای طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه با وساطت انریکه مورا در دوحه برگزار شد. نظرات و پیشنهادهای عملیاتی ایران درباره موارد باقیمانده طرح شد و طرف مقابل نیز ملاحظات خود را ارائه کرد. در مورد ادامه مسیر و مرحله بعدی گفتوگوها، طبق روال همیشه باقری و مورا در تماس خواهند بود.
پیش از آن، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «به هیچ وجه از خطوط قرمز خود عقب نمینشینیم»، گفته بود: اگر آمریکا نیت جدی داشته باشد، توافق در این دور از مذاکرات در دسترس است./فارس